Sunday, May 22, 2011

TRIP TO HATYAI WITH FAMILY AND FRIENDS PART 1


Syukur...kepada Allah aku, keluarga dgn kawan-kawan selamat pergi Hatyai dan selamat sampai Malaysia..takdak perkara tidak elok berlaku..maksud aku tak accident..bas tak rosak...tak sesat..ini adalh pertama kali aku sampai Hatyai dan pertama sekali aku betul2 ke luar negara..sebelum ni pernah pergi tapi takat Danok jerrr..seronok gak tengok tempat org...

Tang Kuan Hill Top, Songkhla adalah antara tempat menarik kami dah sampai nak naik atas kena naik cable car..masuk RM 3 jer..murah..cantik tempatnya terletak di tanjung daerah Songkhla bleh nampak Laut China Selatan dgn Tasik Shongkhla..besaq tasik dia dah mcm laut dah..salah satu gelaran Songkhla adalah 'Bandar Antara Dua Laut'..kira siam tasik pun laut..laut pun laut..mulanya aku terkejut gak yg ada tokong Buddha...tp dah naik so aku berniat nak menikmati keindahan yg Allah cipta..mmg cantik

Pas kami turun dari cable car kami terus pergi ke Pantai Shamila..cantik luas..kat situ ada 3 tempat menarik iaitu bleh nampak Pulau Tikus dgn Pulau Kucing...pastu kitaorg pi post ler kat patung Ikan Duyung hehehe alamak tak cun la dier mgkn lama sgt berjemur matahari ekekek..satu lg yg menarik kata sana patung kucing dgn tikus..tp tak pi lah sbb jauh dari ikan duyung...agaknya depa takut kucing mkn ikan tu pastu tikus curi tulang dia plak...ekekekek

Lagi tempat menarik di daerah Songkhla adalah Floting Market..heheh aikkk...jgn heran floting market bukan saja ada kat Bangkok...kat Songkhla pun ada tau..tapi kebanyakkanya jual makanan jer la...tp jgn takut makanan halal banyakkkk...yg lg menariknya adalah kalau beli makanan diaorg..diaorg tak pakai polystren tapi depa pakai bekas tanah liat....ada mug tanah liat...mangkuk tanah liat dan boleh simpan terusss buat kenangan...yg bestnya member aku beli bekas air dari buluh pastu straw pun buat dr buluh..ekekeke..mmg kreatif...pandai depa tarik pelanggan...kata Guide kami floting market ni adalah hasil usaha dr penduduk tempatan..kerajaan tak tolong punnn...baguih la depaaaa...




1 comment:

ejak said...

salam ziarah..tiger show x pegi ke..ekekeke jgn mara..aritu kitorg g tp yg tmpat 1st tu x g..rugi lak