Tuesday, November 23, 2010

RESDUNGGGGGG....

Arrrrrrrrr......tension aku raya haji ni balik umah mertua..nak tidoq tak puas..tau pasal apa? resdung yg sekian lama telah pergi berlalu bagaikan angin lalu (lagu Feminim) tu..kini datang kembali arrrr...peerrrr plak tu aku tak beli ubat resdung...apa lagi nak tidoq punya la payah...asik2....bersin..pastu tepaksa meludah buang bendalir resdung...last2 tak puas tidoq dibuatnyer...kepala pun pening...badan pun panas semacam lerrrr....esk tu kena bgn awal....nak pi solat raya...mmmm taktau la..nak buat mcmner...org ckp resdung ni semua org ada..bezanya cuma kuat dgn tak kuat...aku ni kategori kuat la kot....mmm ikut fakta berkaitan dgn resdung...


Apa itu resdung

Resdung
(sinusitis) adalah radang pada lapisan rongga hidung yang memiliki
beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxillary dan sphenoif.

Apa dia punca resdung ni
Alahan. Iaitu terhadap jenis makanan tertentu, habuk, parasit (demodex) dan kutu.

Apabila anda mengalami alahan, daging yang bertindak sebagai penapis udara didalam hidung akan membengkak. Seterusnya, ia menyebabkan pergerakan udara tak dapat dikeluarkan. Kalau udara tu tak dapat keluar, ia pastinya akan terkumpul kat dalam tu. Kesannya, kulat akan tumbuh dan kawasan dalam hidung menjadi semakin membengkak. Anda yang pernah mengalaminya pasti tahu tahap kesakitannya. Huhuhu...Lebih parah lagi, resdung ni boleh merebak ke bahagian mata. Akibatnya, anda boleh hilang deria penglihatan dan ia juga boleh menjangkiti otak ...Tapi, resdung ni tak berjangkit kat orang lain atau diwarisi oleh keturunannya. 


Petua mencegah resdung;

1. Elakkan daripada memelihara binatang berbulu kat dalam rumah seperti kucing dan arnab.
2. Jangan menggunakan sarung bantal, cadar dan selimut yang diperbuat daripada bulu binatang. Untuk hasil yang lebih baik, cuci 3 benda tadi dengan air panas. Tujuannya untuk membunuh serangga dan pepijat.
3.Ringankan tangan anda untuk membersihkan karpet/permaidani. Kalau perlu, gunakan penyedut hampagas (vacuum cleaner) yang berkualiti tinggi.
4. Kalau anda nak mengemas rumah, pakailah penutup hidung. Bukan pakai ketika musim jerebu jer. 
5. Minum air suam/mineral dengan kadar yang banyak. Bagus juga kalau anda amalkan minum sup panas.
6. Selalulah lap muka anda dengan menggunakan tuala yang dibasahkan dengan air suam. Lebih baik kalau anda sampai jer ke rumah, terus basuh muka. Maklumlah, kat luar tu kan banyak habuk dll.
7. Kalau anda ada alahan terhadap jenis makanan tertentu (contohnya makanan laut), janganlah makan makanan tu.

1 comment:

hasmida said...

samalh...aku pun ada resdung gak